Weboldal készítés előtt

Weboldal készítés előtt át kell gondolnod, hogy mi a célod?

Ha saját weboldalt weboldalt szeretnél, akkor az első lépés, hogy át kell gondolni, hogy mi a célod. Bemutatkozó oldalt szeretnél, vagyis egy digitális névjegykártyát. Terméket akarsz eladni, több ügyfelet szerezni, vagy csak meg szeretnél te is jellenni az Interneten. Pénzt akarsz keresni, vagy egyszerűen csak jobbá szeretnéd tenni világot.

weboldal készítés

Ha szolgáltatást vagy terméket kínálsz, akkor azt ajánlom, hogy először vizsgáld meg, hogy van-e rá kereslet. Gondold át, hogy melyek azok a szavak és kifejezések, amire szeretnéd, hogy megtaláljanak téged az emberek. Gyűjtsd össze ezeket a kulcsszavakat. A Semrush.com oldalán egy rövid regisztráció után ingyenesen és azonnal meg tudod nézni, hogy az adott kulcsszóra mennyi keresés indul átlagosan havonta. Naponta 10 lekérdezés ingyenes.

A vállalkozások, főleg a startupok legnagyobb hibája az, hogy olyan webhelyet építenek, amire senkinek sincs szüksége. Egyszerűen nincs rá kereslet.

Webhely ingyen vállalkozásokank

A Google vállalkozásoknak biztosít ingyenes, úgynevezett cégprofilt. Korábban Google Cégemnek hívták, jelenleg Google Cégprofil a neve. Ideális lehet helyi vállalkozásoknak, mint például vendéglátósoknak, edzőtermeknek, fodrászoknak, zöldségeseknek, vagy bármilyen telephelynek, akik helyben, többek közt a Google térképen szeretnének megjelenni. Ha minden forint számít, és nem szeretnél semmiért fizetni, plusz van időd ezzel foglalkozni, akkor kiváló megoldás lehet. Nem kell se domain név se tárhely. 100%-ban ingyenes. Használata annyira egyszerű, mint E-mailt írni. Könnyedén lehet telefonszámot, nyitvatartási időt, étlapot, útvonaltervet és rengeteg egyéb információt megjeleníteni az ügyfeleknek. A Google Cégprofil díjmentes és egyszerű. Úgy is megtalálhatod, ha megnyitod a google.hu keresőt és a lap alján kattints a Vállalkozás linkre. Ugyanúgy lehet Facebook oldalad is ingyen. Rendelkezned kell egy Facebook-profillal. Az Oldalak területen kattints az Új oldal létrehozása részre. Add meg az oldalad nevét, kategóriáját és az oldalad bemutatkozását, majd kattints a létrehozás linkre.

Domain név és tárhely

Ha saját webhelyet szeretenél és eldöntötted, hogy milyen szavakra szeretnél megjelenni a keresőkben, azután a következő lépés, hogy kell egy domain név és tárhely. A domain név a honlap neve. A domain név kiválasztásánál célszerű rövid nevet választani, lehetőleg legyen benne a fő kulcsszó, de nem kötelezően.

A weboldal, honlap, weblap vagy webhely kifejezések szinonima szavak, jelentésük megegyezik.

A jó domain név rövid és kifejező. Miért kell rövid név a keresőoptimalizálás résznél ki fogok térni bővebben. Ami fontos még, hogy .hu végződésű legyen, ha magyar nyelvű weboldalt szeretnél. Rengeteg végződésű domain név közül lehet választani. De kérlek ne válassz .eu vagy .com végződéssel. És ne legyen ékezetes domain se.

Rengeteg domain név kerül a törlésre. Ez olyankor történik, ha nem fizeted be a domain név éves díját. Utána 60 napig úgynevezett domain parkolóba kerül. Ha ezután sem fizeted be, akkor törlik és kikerül a nyilvántartásból. Naponta kb. 200 db .hu végződésű domain kerül törlésre. Érdemes a törölt domainek között is szétnézni, hátha épp van olyan, ami neked is jó lehet. Ugyanannyiba kerül a törölt domain, mint az új és ugyanúgy regisztrálható.

A domain név éves díja egy gyorséttermi hamburger menü ára, amit online kell fizetni. Az első év ingyen van, vagyis legközelebb 2 év múlva kell fizetni, de utána évente. A domain regisztráció akár papírmentesen is elintézhető. Magánszemélyként is regisztrálhatsz, vagy cégként is, ekkor kell több igazoló dokumentum is. A domain regisztráció általában 1 napon belül megtörténik. A magyar domain regisztrációk esetében előfordulhat, hogy a nyilvántartó elutasít. Jellemzően akkor, ha a kiválasztott domain ütközik a magyar domain regisztrációs szabályzattal. Ilyen lehet, például ha a választott név félrevezető vagy megtévesztő.

Kell még tárhely is. A tárhely az, ahova a weboldalad kerül. A Nethely.hu biztosít 256 MB ingyenes tárhelyet. Ennél olcsóbb tárhelyet nem tudok ajánlani. 256 MB nem sok, de kezdetben elég lesz és ingyen van. WordPresst lehet rá telepíteni, az kb. 80 MB körül van. Plusz néhány bővítmény 40-50 MB. Ha pár oldalas, egyszerű honlapot szeretnél, akkor ez bőven megteszi.

Bármikor bővítheted nagyobb tárhelyre, ha szükséged van rá. Van náluk PHP gyorsító is, – bármit is jelentsen ez – de leteszteltem, és tényleg gyorsít a webhely betöltési sebességen. Illetve válthatsz tárhely szolgáltatót bármikor.

SSL tanúsítvány

Mielőtt bármit is elkezdenél mindenképp állítsd be az ingyenes SSL tanúsítványt a tárhely szolgáltatónál. Az SSL tanúsítvány angol rövidítésből ered a Secure Socket Layer, ami magyarul biztonságos internet csatlakozást jelent. Tehát az SSL tanúsítvány biztonságos kommunikációt tesz lehetővé a webszerver és a látogató webböngészője között. A Google ajánlása szerint, minden webhelynek SSL tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, ekkor HTTPS jelenik meg a HTTP helyett. A böngésző címsorában lesz egy lakat. Az SSL-tanúsítványok nem csökkentik a weboldal betöltési sebességét. Az ingyenes SSL tanúsítvány a legtöbb tárhely szolgáltatónál elérhető, és pár másodperc alatt beállítható. A teljesség kedvéért természetesen vannak fizetős tanúsítványok is. Régebben nem volt ingyenes SSL tanúsítvány, keményen a zsebbe kellett nyúlni érte.

www-vel vagy www nélkül

Megvan a domain név, a tárhely és az SSL tanúsítvány is, ezután már csak el kell döntened, hogy www-vel vagy www nélkül szeretnéd használni a weboldalt. Régebben minden webhely www-vel kezdődött. Néhány évvel ezelőtt azonban egyre több honlap elkezdte www nélkül használni a domaint, mivel a felhasználói viselkedés megváltozott. Előfordulhat, hogy a www-s domainek idővel elavulttá válnak, mivel a legtöbb ember nem vesződik azzal, hogy begépelje őket, miközben egy oldalt keres. Napjainkban nemcsak az asztali számítógépeken, hanem a mobil böngészőben is, például a Google Chrome-ban egyre gyakoribb, hogy a www alapértelmezetten el van rejtve, vagyis nem látszik, hogy melyiket használja a webhely. Emiatt felmerülhet a kérdés, hogy a jövőben elévülhet-e a www használata. Keresőoptimalizálás szempontjából nem számít, hogy melyiket választod, nincs semmiféle előny vagy hátrány. Ami viszont nagyon fontos, ha már egyszer választottál, azután már ne változtasd meg. Tehát legyen egy preferált verzió, és az összes többit erre irányítsd át. 3 átirányítást kell majd beállítanod, de ezzel még ráérünk. Tehát megvan a domain, a tárhely és az SSL tanúsítvány, kezdődhet a WordPress telepítése.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük