Miért a WordPress?

Miért a WordPress?

Programozói tudás nélkül elkészítheted saját oldalad WordPress-ben. A WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszer. Forrás: Wikipédia. Ez a megfogalmazás eléggé tudományos fantasztikus. Nem baj, ha nem értesz ebből semmit. A WordPress nyílt forráskódú. A fejlesztőkből álló törzs csapat vezeti a projekt fejlesztését, de bárki hozzájárulhat javításokhoz, hibák kijavításához, szolgáltatásokat készíthet, funkciókat javasolhat stb. Vagyis ez egy közösség, közösségi projekt, amihez tehetséges emberek tízezrei járultak hozzá 2003 óta. A WordPress olyan újítókkal dolgozik együtt, akik szenvedélyesen megosztják tudásukat másokkal. 
A világ minden tájáról származó önkéntes felhasználók fordítják le a WordPress-t a saját nyelvükre. Önkéntesek segítségével mára már több mint 160 nyelvre rendelkezik fordításokkal, és több mint 60 nyelvre teljesen lefordították. Magyar nyelvre is.
A WordPress segítségével beléphetsz a digitális világba. Sablonok (azaz témák), bővítmények és egyéb eszközök állnak rendelkezésre. A legjobb az egészben az, hogy magyar nyelvű kezelőfelülete van, és hihetetlenül könnyű vele honlapot készíteni. További információért látogasd meg a wordpress.org webhelyet.
A nyílt forráskód hallatán sokan megijednek, hogy csak azt ne, mert lehet fel fogják törni a weboldalt. A szabad vagy nyílt forráskódú szoftverek szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok. Ilyen például a Linux operációs rendszer, a Mozilla Firefox és Google Chrome böngésző és a LibreOffice irodai csomag is.

2016 körül feltörték az egyik webhelyemet. De ilyenkor nem ellopnak valamit, hanem betesznek valamit a weboldalba. Én szöveget kaptam, de lehet kép, bármi. A problémát gyorsan orvosoltam, és kicsit jobban oda figyeltem a biztonságra. Azóta nem történt ilyesmi. Amikor feltörték a honlapom, az volt a baj, hogy egyrészt nem foglalkoztam a WordPress frissítésével, emellett egyátalán nem frissítettem a PHP-t sem évekig, mert nem tudtam, hogy kell.

Mi a PHP?

A PHP egy általános szerveroldali szkriptnyelv dinamikus weblapok készítésére. Na, de ezzel a megfogalmazással sem vagyunk előrébb, inkább csak jobban összezavar és elbizonytalanít. A PHP-ról annyit kell tudnod, hogy minden évben megjelenik az új verzió. A tárhely szolgáltatónál tudod beállítani egy gombnyomással. A régebbi PHP-t frissíteni kell, mivel biztonsági réseknek lehetnek. A friss PHP-ban mindig a jelentett hibákat és biztonsági problémákat kijavítják. Jelenleg 8.2 a legfrissebb.

php verziók

A kép forrása: https://www.php.net/supported-versions.php A képen látod, hogy minden PHP verzió két évig támogatott, és még 1 évig elérhetőek hozzá a biztonsági frissítések. Vagyis elég csak 3 évente kell a PHP-ra gondolnod. Nem nagy dolog. Akkortól van baj, ha 2020 előtti a weboldalad, és még sohasem állítottad át a PHP verziót.

PHP verzióElérte élettartama végét
7.42022.11.28.
7.32021.12.06.
7.22020.11.30.
7.12019.12.01.
7.02018.12.03.
5.62018.12.31.

A hivatalos WordPress Statistics oldalon megnézheted, hogy az emberek milyen PHP-t használnak. A statisztikából egyértelműen látszik, hogy a webhely tulajdonosok sokszor nem ismerik a PHP-verziójukat, és nem is törődnek vele.

A régebbi PHP verzió komoly biztonsági kockázatokat rejt magában, és a rosszindulatú programok további növekedését eredményezheti. A webhelyed sebezhetőségnek lesz kitéve, ami jelentősen megnöveli a támadási felületet. Az elavult szoftverek használata mindig fokozott biztonsági kockázatokhoz vezet. Csökken webhely stabilitás, csökkent teljesítmény és nő a támadási felület.

Ha már nagyon régi a honlapod és most azonnal frissíteni akarsz, azelőtt tudnod kell, hogy a PHP 8-ra frissítése akár végzetes hibákat is okozhat. A webhely tönkremeneteléhez is vezethet. Például olyankor, ha elavult bővítmény, vagy 1.0-s egyedi  sablon van a weboldalon. Ezek olyan funkciókat tartalmazhatnak, amit a PHP 8 kiadási ága már nem támogat. 2020.11.26-án jelent meg a PHP 8-as kiadás. Ezért a bővítmények és a sablonok vagy a témák fejlesztőinek volt (kellett hogy legyen) elég idő, hogy felzárkózzanak a PHP 8 új funkcióihoz. Hozz létre egy átmeneti környezetet, de ez nem kezdő szint. Az átmeneti környezet segít a tesztelésében és a frissítések futtatásában, mielőtt az összes módosítást a webhelyre helyeznéd. A továbbiakban használj egyszerű, tiszta kódolású, megbízható bővítményeket és sablonokat.

 Miért a WordPress?

WordPress egyrészt ingyenes, másrészet ezzel programozás nélkül, nagyon könnyű weboldalt készíteni. Olyan a kezelőfelülete, mint egy egyszerű szövegszerkesztő. Az összes weblap, amit WordPressben készül az teljesen mobilbarát, vagyis asztali gépen, tableten, és mobilon is tökéletesen megjelenik. Ha szövegszerkesztőt tudsz kezelni, remélhetően ez is menni fog. Több ezer fejlesztő azon dolgozik, hogy egyszerűen, könnyen és ingyen használhasd.

Segíthet a döntésben, hogy a WordPress mennyire jó vagy sem, ha megnézed a Google első oldalán milyen weboldalak vannak.
Írd be a fő kulcsszavakat a keresőbe, és nézd meg milyen természetes találatok vannak az Google kereső első oldalán. Például az autómentés Budapest kifejezésre 10-ből 9 WordPress-es oldal van. Ez szerintem elég meggyőző, hogy nem járt el a WordPress felett az idő. Viszont a kávéfőző, vagy az elektromos roller kulcsszóra egyik sem. Ellenőrizheted például, ha megnyomod az F12 billentyűt, vagy bármilyen detektorral. Például a Kinsta WordPress Theme Detector oldalon regisztráció nélkül, azonnal ellenőrizheted, hogy milyen sablont használ a weboldal.
Általánosságban elmondható, ha szolgáltatást kínálsz, akkor a WordPress legjobb megoldás. Ha terméket szeretnél eladni, akkor egyrészt óriási konkurenciád lesz, és a Google első oldalán nem sok WordPress alapú weboldal van Magyarországon. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne.

Nem akarlak meggyőzni, de most le fog esni az állad. Ha nem hiszel nekem, akkor kérdezd meg közös barátunktól a Google-tól. Kérdezd meg angolul, hogy ki használja a WordPress? (Angolul: Who use WordPress?)

Ki használja a WordPresst
Többek között Sony Music, Playstation Blog, Time Magazine, Disney Books. Microsoft News, New York Post, The Rolling Stones. Ezen kívül Harvard Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem, Semmelweis Egyetem, Forbes magazin.
És megfelelt nekik is: Hussein Bolt, Jay-Z, Katy Perry, Amerikai Fehér Ház. Több Fortune 500-as vállalatnak is WordPress-es weboldala van. Nagyszerű látni, hogy az emberek sikeres vállalkozásokat építenek a WordPress köré.

Kérdezd meg, hogy a NASA használja-e a WordPresst

Aki használja a WordPresst

A NASA-nak megfelelt, talán neked is jó lesz, és még a húrelméleten sem kell gondolkodnod. Ha még nem esett le az állad, akkor kérdezd meg, vajon a webhelyek hány százaléka használja a WordPresst. Írd be angolul a Google keresőbe, hogy: „What percentage of websites use WordPress?”

Melyik weboldal készítőt válaszd?

Olyan weboldal készítőt válassz, akinek legalább van weboldala. Ne csak az ár alapján dönts. Nézd meg a referencia munkáit, vagy kérj tőle. Nem utolsó sorban, nézd meg a weboldalát kicsit másképp. Nézd meg, hogy mi van a színfalak mögött. Ez legyen a legfontosabb tényező.

Ezt többféle honlap elemzővel könnyedén megteheted. Az egyik leggyakrabban használt ingyenes eszköz a PageSpeed Insights.

weboldal teljesítményeEzzel egyszerűen lemérheted a webhely teljesítményét. Látni fogod a webhely teljesítményt érintő problémákat. 2016 végétől a Google elsősorban a mobil verzióját használja rangsorolásra. A rossz keresési élményt nyújtó mobil oldalak lejjebb kerülhetnek a rangsorban. 2018-ban a Google bejelentette, hogy a weboldal sebessége rangsorolási tényező. Vagyis, (ha minden egyéb ugyanolyan) a gyorsabb webhelyeket előnyben részesíti. Ennek eredményeképp a weblap sebessége létfontosságú kérdés.

Egy másik ingyenes weboldal elemző a Seobility SEO ellenőrzője. Ez az eszköz a keresőmotor irányelvei alapján elemzi a webhelyeket, és érthető részletes információt ad a hibákról. Használhatod a GTmetrix teljesítmény tesztjét is. Ezek alapján remélem könnyebben tudsz majd dönteni, és az egész nem tartott tovább 5 percnél.

WordPress weboldal készítés lépésről lépésre útmutató teljesen az alapoktól, érthetően végigvezet a folyamaton.

Hozzászólások lezárva.